Meet Your Greens – Groenteportretten – Een ode aan de groente door Arjanne Boekhout en Ruud Willems
van 12 november 2021 tot 3 januari 2022 in Filmhuis Oosterbeek.
In Meet Your Greens – Groenteportretten delen Arjanne Boekhout en Ruud Willems hun verhaal over liefde en aandacht voor alles dat groeit. Zij nodigen de kijker uit om met verwondering naar de schoonheid van dagelijkse groente te kijken: groente gewoon van hier, in hun volle kracht en glorie.
Door het tonen van het pure en gulle karakter van groenten nemen ze je mee in hun liefde voor eten met een volle, eerlijke smaak. Eenvoudig en inspirerend. En het gevoel van je verbonden te voelen met het land, gewoon in de keuken of bij de eettafel. Voor Ruud en Arjanne ligt deze rijkdom verborgen in het ogenschijnlijk eenvoudige: in een vers geoogst bietje of de eerste koolrabi in het voorjaar. Zo mooi en bijzonder dat ze een podium verdienen.
In deze expositie combineren Arjanne Boekhout en Ruud Willems hun liefde voor eten en voor het zichtbaar en voelbaar maken van wat onder de oppervlakte bruist. Arjanne vanuit haar professie als kok en sfeermaker; Ruud als grafisch ontwerper met zijn liefde voor beeld en verhaal.
De Groenteportretten zijn Fine Art Prints op kwalitatief hoogwaardig papier. Hierdoor krijgen de beelden een poëtische, tekenachtige sfeer en stralen sereniteit uit. Onderaan ieder portret wordt een kooktechniek toegelicht met een paar eenvoudige toepassingen – suggesties. Om mensen te laten zien en ervaren dat mooi, goed en lekker eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, uitgaande van een goede basis.
Graag nemen zij je met deze Groenteportretten mee in schoonheid en verwondering.
Arjanne Boekhout
Is opgegroeid met de producten van het land, van de moestuin. Altijd alles vers. Dit heeft haar manier van eten en smaak gevormd. De herinneringen aan de zomers bij haar thuis zijn heel levendig: eindeloze teilen met doperwten, bonen en kapucijners, emmers vol met bessen, aardbeien en frambozen. En een enorm gevoel van verbondenheid met de aarde, de moestuin, ons eten, met elkaar en de buurt. Het gevoel van rijkdom en verwondering, van het samen genieten en de aandacht en liefde voor smaakvol en goed eten zijn waarden die sterk in haar verankerd zijn.
Voor Arjanne is lekker koken het respecteren van het product en de smaak ervan. Maar ook weten waar het eten vandaan komt: wie is de boer, op welk stuk grond groeide deze rode biet en hoe heeft dit de smaak gevormd? Het gevoel van verbondenheid, schoonheid en verwondering wil ze graag doorgeven met ‘Groenteportretten’.
Ruud Willems
Is grafisch ontwerper met een kunstenaarshart. Hij is altijd op zoek naar de zeggingskracht van beeld en van de details in het ontwerp. Zo brengt hij met zijn werk verborgen en onvermoede verhalen voor het voetlicht.
Met Meet Your Greens geeft hij onze dagelijkse, doodgewone groenten een verrassend en eigenzinnig podium. Een plek waar ze kunnen stralen, gezien en genoten worden.
Voor meer informatie zie: meetyourgreens
Kooksuggestie: Geroosterde Koolrabi
Fris, knapperig en zachtaardig, zo smaakt de jonge, verse koolrabi. Een warm welkom in het prille voorjaar. Gesneden in kleine blokjes (‘brunoise’), een paar minuutjes geblancheerd en dan een poosje laten marineren in een dressing, is het heerlijk als toevoeging in een salade. Kook de koolrabi vooral niet te lang, zodat je de subtiele smaak blijft proeven. Door de koolrabi te roosteren, intensiveer je nog meer de zoete smaak.
wat heb je nodig?
2 koolrabi’s • 2 el olijfolie • knoflook • verse tijm of salie, rozemarijn of gedroogde marjoraan • peper en zout • zachte geitenkaas • citroensap
aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de koolrabi’s, soms kunnen ze wat vezelig zijn, schil dan extra.
Snijd de koolrabi’s in frieten. Snij de knoflook in plakjes.
Meng de koolrabi goed met de olijfolie, zout, peper, knoflook en de tijmblaadjes of je andere gekozen kruid.
Rooster op de voorverwarmde bakplaat ongeveer 20 – 30 minuten, totdat ze nét gaar zijn en beginnen te bruinen.
Proef of er nog wat grof zeezout over gestrooid kan worden. Knijp er een klein beetje citroensap over en brokkel de verse geitenkaas erover. En tot slot nog wat lekkere olijfolie.
ook lekker:
gril de koolrabi in mooie dunne plakken in de grilpan. Kwast ze eerst een beetje in met olijfolie en bestrooi na het grillen met zout en peper naar smaak.