2019 was een druk jaar voor Scarabee gekenmerkt door veranderingen van zowel de programmering als de organisatie. Toen we september 2017 ons eigen (tijdelijke) gebouw H29 op De Hes openden werd al snel duidelijk welke verantwoordelijkheden en veranderingen zoiets met zich meebrengt. De subsidie van de gemeente bleef gelijk terwijl er zich nieuwe mogelijkheden voor programmering aandienden naast de vele al vastgelegde activiteiten. Dat we daarbij regelmatig tegen onze grenzen aanliepen mag duidelijk zijn. Deze en andere plannen bespreken we vier maal per jaar met de afdeling cultuur van de gemeente om flexibel om te kunnen omgaan met de mogelijkheden die zich aandienen. Daarnaast kostten vragen en aanbiedingen van derden een belangrijke tijdsinvestering. Een aantal plannen viel tijdens de voorbereidingen af, zoals:
- Leegstandplannen (in overleg met de gemeente Renkum/R.O.),
- Plannen voor ‘kunst op de kamers’ (van de wethouder en burgemeester) en
- Plannen
Omdat Henk Meutgeert na acht jaar het bestuur verliet, zijn we op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden. Twee aspirantleden traden toe van wie een het curatorschap vervulde voor het festival Onzichtbaar Landschap. In 2020 krijgt dat zijn beslag. Ter bespreking hebben we een document opgesteld over de koers van Scarabee. Uit de erop volgende gesprekken bleek dat ‘het landschap’ meer nadruk verdiende in de programmering. Daarmee wordt in 2020 een start gemaakt. 2019 was ook wel een bijzonder druk jaar met veel en sterk uiteenlopende activiteiten.
Een aantal daarvan waren eenmalig; andere doorlopend:
- Doorlopende exposities in De Klipper, Filmhuis Oosterbeek en in de Raadsgalerij van het gemeentehuis
- Festival Onzichtbaar Landschap in het kader van Couleur Locale/Gelders Arcadië (eenmalig)
- Exposities en activiteiten in H29
- Organisatie van ArtBorne 2019
- Fondswerving voor en samenstelling van de publicatie Monumenten voor één Dag, 10 jaar ArtBorne
- Cursussen en faciliteren van kunstenaars in H29
- Vragen van kunstenaars en organisaties
We kijken tevreden terug: Scarabee heeft ook in 2019 de missie om een platform voor de kunsten te realiseren waar kunnen maken. Veel kunstenaars werd een podium geboden om hun werk te laten zien en het publiek werd rechtstreeks met hen in contact gebracht. Daarmee verstevigde Scarabee ook de eigen plaats binnen de Renkumse culturele sector. Voor veel mensen is Scarabee een begrip geworden. Dat is aan één kant geweldig maar dat schept ook verwachtingen die waargemaakt moeten worden.
Onze doelen:
verbinding ‘landschap en kunst’ en verbeteren van het kunstklimaat door samenwerking, medewerking en activiteiten die ‘iets teweeg brengen’.
Scarabee noemt zich een ‘stichting voor kunst en landschap’ en staat daarmee in een lange traditie die begon met de landschapsschilders die in de negentiende eeuw in Renkum werkten. In veel activiteiten leggen we de verbinding tussen landschap en kunst, hoewel deze twee gebieden zich op steeds andere wijze tot elkaar verhouden. We besteden aandacht aan kunstenaars die zich richten op het schilderen en tekenen van het landschap. Daarnaast zijn er interessante kunstvormen ontstaan die de ‘natuur’ in bredere zin tot onderwerp hebben en de aandacht richten op bijvoorbeeld natuurlijke processen en wetmatigheden. Scarabee maakt voor die benaderingen ruimte in de programmering. Wij doen dat via de exposities die wij op verschillende plekken organiseren en door middel van manifestaties, lezingen en festivals. Zo hebben we al in 2018 de plannen en organisatie opgestart voor het Festival Onzichtbaar Landschap, dat in juni 2019 plaats vond op landgoed de Lage Oorsprong in Oosterbeek. Uitgangspunt was kunstprojecten te brengen waarbij de nadruk lag op het ‘met alle zintuigen beleven’ van het landschap en de natuur, zowel op macro- als op microniveau.
Daarnaast blijft het versterken van het kunstklimaat in Renkum een belangrijk beleidsdoel. De medewerking en het belang van kunstenaars en de werving van publiek zijn essentieel om beeldende kunst zichtbaar te maken. En natuurlijk een goede locatie waar kunstwerken tot hun recht kunnen komen en waar publiek en kunstenaars elkaar treffen. Daarbij willen we benadrukken dat we meer willen dan statische exposities en voortdurend op zoek zijn naar projecten die ‘iets teweeg brengen’ bij het publiek.
Èn Scarabee faciliteert kunstenaars. Hierbij is het beheer van een eigen accommodatie een belangrijke voorwaarde.
Ook in 2019 hebben tientallen kunstenaars en studenten van ArtEZ gebruik gemaakt van H29. Zij presenteerden er werk, maakten proefpresentaties, fotografeerden hun werk voor catalogi, vergaderden of gaven hier cursussen. De gebruikers zijn medeverantwoordelijk voor toezicht, schoonmaak en catering.
Scarabee nam deel aan activiteiten van anderen zoals:
- Cultuur in Renkum (besprekingen en ruimte ter beschikking stellen);
- Landgoederen op de Helling (deelname aan bezoek aan kunstenaarsdorp Diepenheim, het ter beschikking stellen van H29 en besprekingen);
- Gesprekken met Amvest en met het architectenbureau Zus;
- Lid van het platform ‘Beeldende Kunst Arnhem’, driemaandelijkse netwerkbesprekingen.
Activiteiten: Exposities
Scarabee heeft drie vaste plekken in Oosterbeek voor tentoonstellingen; bibliotheek De Klipper, het Oosterbeekse Filmhuis en de Raadsgalerij van het gemeentehuis. De locaties hebben hun eigen karakter en mogelijkheden waarop wij aansluiten in de programmering.
De Klipper
Deze locatie is laagdrempelig, drukbezocht en de expositieomstandigheden voldoen redelijk aan de basiseisen. We hebben er in 2017 al voor gekozen om hier een langdurige serie te programmeren; ‘De kunstenaar en zijn leerlingen’. Wij sluiten daarbij aan bij het educatieve karakter van de bibliotheek. Ook besteden we daarmee aandacht aan het feit dat veel kunstenaars cursussen geven om (deels) in hun onderhoud te voorzien. Sinds het verdwijnen van de Dennenkampschool in Oosterbeek, waar veel lessen werden gegeven, is dit fenomeen letterlijk onzichtbaar geworden. In de expositiereeks ligt een map die telkens wordt aangevuld met gegevens over de kunstenaar, het soort lessen dat hij / zij geeft, de locatie waar ze worden gegeven, de kosten en de contactgegevens. Een feestelijke opening van de expositie mét kunstenaar en de cursisten hoort bij dit concept.
Exposities in De Klipper:
- Kunstenaar en Cursisten # 11. Jos van Gessel, 21 december tot 30 januari 2019;
- Kunstenaar en Cursisten # 12. Anjeliek Blaauw, 1 februari 2019 tot 15 maart 2019;
- Kunstenaar en cursisten #13. Margreet Heinen, 21 maart tot 2 mei 2019;
- Foto expositie Onzichtbaar Landschap, gedurende de zomerperiode;
- Kunstenaar en Cursisten #14: Ingrid van Aert, 2 november tot 14 december.
Filmhuis Oosterbeek
Het Filmhuis biedt plaats aan kleinschalige exposities die worden begeleid door een trailer over de exposerende kunstenaar die voorafgaand aan iedere filmvoorstelling wordt vertoond. De organisatie wordt samen met het Filmhuis gedaan. In 2019 lag de nadruk op jong talent.
Exposities in Filmhuis Oosterbeek
- Roos Meerman: Canography, 24 januari – 5 maart 2019;
- Portretten van Flip Witte: Je bent gezien, 7 februari tot 28 maart;
- Portretten van Mariëtte Becu, 3 april tot 15 mei;
- Bard Sloven, Schilderijen, 15 mei tot 1 juni;
- René van Commenée, 4 juni tot 3 september;
- Bas ter Avest, 4 september tot 21 oktober;
- Harmen Liemburg, grafische ontwerpen, 23 oktober tot 6 december;
- Darren Bonello, fotocollages, 7 december tot in januari 2020.
Raadsgalerij gemeentehuis
De Raadsgalerij van het gemeentehuis heeft een lange expositietraditie. In de jaren tachtig en negentig werd een reeks belangwekkende presentaties met kunstenaars uit de regio gehouden. Scarabee maakt nu een expositieprogramma voor deze mooie ruimte. Na wat organisatiestrubbelingen is in 2017 besloten twee keer per jaar een tentoonstelling te houden. Daarvoor nodigen we meestal kunstenaars uit die landschap of natuur als thema in hun werk kiezen. Zo ook in 2018 en 2019.
Exposities in de Raadsgalerij
- Alle Vogels, 6 december 2018 – 2 februari 2019
Scarabee selecteerde zeven kunstenaars uit de regio en van daarbuiten die werk maken waarin vogels prominent aanwezig zijn en vroeg hun medewerking aan deze expositie. Cora van Antwerpen (schilderijen), Aline Eras (tekeningen, driedimensionaal werk), Ellen Grote Beverborg (schilderijen), Anjès Gesink (fotografie), Merlijne Marell (illustraties), Gerda Ten Thije (schilderijen, driedimensionaal werk) en Jan van IJken (video). Hun werkterreinen strekken zich uit van de schilderkunst, fotografie, illustraties tot video.
- Monumenten voor één dag, 10 jaar ArtBorne ( 2009-2018), 29 augustus tot 12 oktober 2019
2019 stond in het teken van het 75 jaar herdenken van de Slag om Arnhem. In aansluiting hierop werd in de raadsgalerij een expositie georganiseerd waarin de negentien gerealiseerde ArtBorne projecten werden getoond. Tijdens de opening door wethouder mevrouw Leonie Rolink, werd het eerste exemplaar van de gelijknamige publicatie aangeboden. Deze kwam tot stand met financiële steun van Prins Bernhard Cultuurfonds, RABO Stimuleringsfonds bank, PSV, Gemeente Renkum en Rotary Oosterbeek, afd. Kabeljauw.
EXTRA: Exposities in het voormalige ABN AMRO bank gebouw
Het voormalige ABN AMRO-gebouw aan de Utrechtseweg – gelegen aan de markt – werd gebouwd door J. Risseeuw. Toen de ABN AMRO het kantoor sloot werd het verkocht en diende enige tijd als kleding outlet. Gedurende de maand april 2019 werd er een groepsexpositie georganiseerd: ‘Nieuw Bank Avontuur’ met John Tomasowa, Piet Zegveld en Bard Sloven. Daarna werd Scarabee gevraagd om hier een vervolg op te geven. Er was geen budget en het was natuurlijk veel extra werk, maar het was even dom om het niet te doen als om het wel te doen… We hebben dit aanbod aangenomen maar betrekken er gastcuratoren bij. We houden een winterstop omdat de CV is afgekoppeld en het is een steenkoud gebouw, maar hopen in 2020 hieraan een vervolg te kunnen geven.
- ABN1, 18 mei t/m 16 juni, opening door wethouder Leonie Rolink, cultuur.
mmv Mirjam Kuitenbrouwer, Bart Verburg, Rob Voerman, Paulien Wittenrood, Suiling Yan, Negin Zendegani.
- ABN 2, 6 juli t/m 4 augustus, opening door wethouder Jasper Verstand, R.O.
Mmv Marcel Albers, Agatha van Amée, Herman Hermsen, Irene Companjen, Peter Krijnen en Nico Schulte.
- ABN 3 Het is mooier als er mensen inzitten, 16 november t/m 8 december, opening Wout Herfkens
Mmv Lopke Burgers, Ada Dispa, Sylvia Evers, Wout Herfkens, Frans Klerkx, Anthony Litjes, Christien Loen, Rinke Nijburg, Michiel van Overbeek, Jerome Symons, Hans Walraven.
Met hartelijk dank aan de eigenaar van het gebouw!
Het eigen huis, Projectruimte H29: exposities, activiteiten en facilitering.
In 2019 hebben we ervaren hoe belangrijk een eigen plek voor een organisatie kan zijn. H29 beschikt na een opknapbeurt in 2018 over een grote expositieruimte, een bar met ingerichte keuken, een filmzaal, een leslokaal, een kantoorruimte, een ruime opslag en voldoende parkeerruimte. Omdat het terrein verkocht is en de nieuwe eigenaar dit gebied gaat ontwikkelen, is de jacht op nieuwe mogelijkheden voor Scarabee alweer geopend. Tot 2021 of zoveel langer als kan, kunnen we H29 individuele kunstenaars, organisaties en bezoekers ontvangen en van dienst zijn. Tientallen activiteiten werden gehouden in H29, hieronder een greep daaruit:
Exposities inH29
- Atelierroute Renkum, 1 en 2 juni
H29 was een van de expositielocaties tijdens de Renkumse kunstroute op 1 en 2 juni. In H29 toonden we werk van Willy ten Bras, Ellen Grote Beverborg, Marjolein Koot, Anne Luchies, Annemarie Noorderwerf en Suiling Yan. Met meer dan 280 bezoekers.
- Landelijke atelierroute,16 en 17 november
In H29 was op vraag van de organisatoren een overzichtsexpositie gemaakt met klein werk van alle 40 kunstenaars op De Hes en Arnhems Buiten die deelnamen. H29 was eigenlijk de ‘centrale’ waar je je je route kon bepalen. De expositie werd vanwege de verscheidenheid aan werk geëxposeerd op tafels van schragen en steigerplanken met een lengte van 45 meter waarlangs je een wandeling kon maken. Voor de aanvang opende Tamar Oosterlaar, de nieuwe directeur van SLAK, in aanwezigheid van de kunstenaars en in de 2 dagen kwamen er een kleine 300 bezoekers.
- Paulien Wittenrood: 30 Jaar Wandelen op Dartmoor, 14 tot en met 29 september
Voor iedere kunstenaars is van belang om een overzicht te krijgen van het eigen werk door het opnieuw in perspectief te plaatsen. En natuurlijk om dat vervolgens ook aan het publiek te laten zien! We hebben als eerste Paulien Wittenrood gevraagd of ze eens goed wilde uitpakken. Vanaf 1968 is zij werkzaam, dus zo’n 50 jaar. Zij voelde daar veel voor en ongeveer 6 maanden na het eerste gesprek was het plan voor de selectie, de plaatsing en inrichting klaar. Het transport moest vanwege de grote formaten door een officieel bedrijf worden gedaan. De kleinere formaten hadden we tevoren vanwege de kosten zelf verhuisd. Bij de inrichting werden alle ruimtes betrokken: ook de filmzaal en de blauwe kamer. Er was uitgebreid ingezet op de publiciteit en tijdens het openingsweekend, de twee weekends erna – en door de week heen op afspraak – waren goed voor ruim 280 bezoekers. Paulien was opgetogen over de expositie, het bezoek en de goede verkoop. Vervolgens kreeg zij een expositie bij de SER in Den Haag.
Activiteiten facilitering in H29
Organisaties, individuele bezoekers, vergaderingen en voorbesprekingen in H29.
Evenals in voorgaande jaren overlegden we in 2019 intensief met diverse organisaties en vertegenwoordigers uit de Renkumse kunstwereld: met vele collega-instellingen, vertegenwoordigers van de kunstopleiding ArtEZ en kunstenaars en met de gemeente Renkum.
In H29 vergaderden de jury van ArtBorne, een aantal politieke partijen en kunstenaars. Kortom: velen hebben de weg naar H29 gevonden dat ze als een open, prettig en inspirerend gebouw ervaren. En wij geven ze graag, letterlijk, de ruimte.
Scarabee startte het jaar met een gezamenlijke Nieuwjaarsborrel met de kunstenaars van De Hes als aanzet voor meer contact onderling en met Scarabee. Het vervolg daarop was de Lenteborrel. Ook kwamen delegaties van de atelierstichting Slak met beleidsmakers van elders, politieke partijen, raadsleden, wethouders, vriendenclubs, kunstenaarsorganisaties, enz. op bezoek.
Een greep uit het gebruik van de projectruimte:
- Vijf kunstenaars gebruikten de ruimte om er te werken, voor het maken van proefopstellingen en documentatiefoto’s;
- Het College van B en W kwam op kennismakingsbezoek;
- Cultuur in Renkum, ledenvergadering;
- Werkbespreking ‘Landgoederen op de Helling’;
- Studenten ArtEZ / Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) maakten presentaties en projecteerden films;
- Studenten ArtEZ /Graphic Design maakten presentaties en projecteerden multimediaproducties;
- Het team van Slak vergaderde driemaal en ontving collega’s uit het land;
- De Partij van de Dieren, Arnhem, vergaderde tienmaal in H29;
Scarabee hield er 10 bestuursvergaderingen, 4 ArtBornebesprekingen, 2 jureringen ArtBorne. Wij ontvingen 22 keer mensen voor een bespreking en hielden er voorbesprekingen met kunstenaars over exposities.
De ruimte werd bovendien gebruikt voor:
- Het voorbereiden van exposities buiten het gebouw (Filmhuis, Raadsgalerij, De Klipper);
- Het voorbereiden van festival ‘Onzichtbaar Landschap’ (materialen voor opbouw en besprekingen);
- Het voorbereiden en klaarzetten van expositimateriaal voor tentoonstellingen;
- ArtBornetransporten (alle materialen voor de projecten) en na afloop als verzamelplaats voor de retourtransporten;
- Afsluitende maaltijd na de ArtBorne tijdens de Airborne Wandeltocht.
- Klaarmaken lunchpakketten voor festival ‘Onzichtbaar Landschap’ en voor de kunstenaars en medewerkers aan de ArtBorneprojecten;
Cursussen en faciliteren van kunstenaars in H29
Cursussen
Gedurende acht weekends werden er schilder- en tekencursussen door verschillende docenten gehouden.
Werkbezoek College aan H29
Op dinsdag 29 januari was het College op werkbezoek bij Scarabee in H29.Scarabee wilde dat dit bezoek behalve een prettige kennismaking, vooral een inspirerende bijdrage zou leveren aan de discussies in de toekomst (zowel ideëel, feitelijk, financieel als praktisch). Het was gemakkelijker en gezelliger geweest om uit te pakken met onze ‘heldendaden’, maar dan zou de kennismaking ook weer snel vergeten zijn. Wij wilden meer discussieonderwerpen zodat er over nagedacht zou worden, ook na het bezoekje. Dat oogst minder applaus, maar wellicht meer toekomst…
Daartoe plaatsen wij drie stippen op de horizon met een vraag. Daarop werd ingezoomd door een PowerPoint en een toelichting. De vragen daarbij waren: hoe zien die stippen er van dichtbij uit? En is er nodig om die stippen in de toekomst vorm te geven?
- Stip 1: Beeldplannen. Het aanzien van de dorpen is onderscheidend omdat een kunstenaarsgemeente cultuur in zijn DNA heeft.
- Stip 2: Kunstenaars en kunstenaarsplatform. Kunstenaars zetten hun schouders ergens onder wanneer hen iets wordt geboden.
- Stip 3: Cultureel centrum en/of projectruimte. Een kunstenaarsgemeente heeft een vaste locatie voor de presentatie van hedendaagse kunst nodig om te floreren. Daar is kunst en cultuur zichtbaar en ervaarbaar.
Over deze onderwerpen is een vervolggesprek georganiseerd door en met de wethouder cultuur, mevrouw Leonie Rolink.
Festival Onzichtbaar Landschap
ArtBorne 2019
(zie verantwoording ArtBorne 2019)
Scarabee vraagt sinds 2008 aan kunstenaars kunstwerken te maken die de wandelaars tijdens de Airborne Wandeltocht uitnodigen en uitdagen om te participeren. Daarnaast is een belangrijk criterium dat de projecten een dimensie toevoegen aan het thema ‘herdenken’ of ‘de vrijheid van nu’. Met deze ‘monumenten voor één dag’ wil Scarabee het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het beleven van de herwonnen vrijheid nieuwe toekomstbestendige impulsen geven.
De ArtBorneprojecten van Scarabee zijn inmiddels vaste onderdelen geworden van de Airborne Wandeltocht op de eerste zaterdag van september. In 2019 organiseerde Scarabee voor de elfde maal op rij twee nieuwe ArtBorneprojecten.
Direct na afloop van de Airborne Wandeltocht worden de projecten voor het komende jaar gestart. Na de evaluatie worden de jaarplanning en het draaiboek opnieuw bekeken en wordt de oproep aangemeld bij BK-informatie en de nieuwsbrief van BOK. Tussen januari en maart worden uit de aanmeldingen vier kunstenaars of duo’s door de jury geselecteerd voor een betaald schetsontwerp. Daartoe worden zij uitgenodigd in H29 voor een introductie met films, foto’s en toelichting op de doelstelling van het ArtBorneproject. Met hen worden de criteria en de bijzondere bepalingen besproken en de locaties bezocht.
Na het indienen van de vier schetsontwerpen kiest de jury hieruit twee kunstenaars voor realisatie. Deze voorstellen worden voorgedragen aan PSV en de gemeente waarna het ontwikkeltraject start dat enkele maanden in beslag neemt.
De twee ArtBorneprojecten in 2019 waren ondanks de regen een doorslaand succes. Scarabee en de beide kunstenaars kunnen terugkijken op twee geslaagde projecten. Vele honderden wandelaars namen eraan deel, duizenden kwamen in aanraking met deze laagdrempelige, maar inhoudsvolle, kunstprojecten. Het gedenken en stilstaan bij de geschiedenis, de ‘vertaling’ naar het heden én de participatie van het publiek, waren in de projecten overtuigend aanwezig. Het concept van ArtBorne bleek opnieuw te staan als een huis.
In een bijlage worden deze projecten uitgebreider beschreven en geëvalueerd.
De twee projecten in 2019 waren:
- De Bananenrepubliek door Studio ARI uit Rotterdam;
- Vrijheidsbeelden door Bouke Bruins, Boyscout uit Eindhoven/Antwerpen.
Het waren twee bijzondere en sterk verschillende projecten. Beide projecten spraken aan en er werd druk deelgenomen. Na zoveel jaren weten veel wandelaars dat er een project langs de route staat en waar dat staat wordt tevoren aangegeven door een enorme banier. Bovendien hadden De Gelderlander en Rijn en Veluwe foto’s van de Bananenrepubliek opgenomen waardoor veel wandelaars dit project herkenden. De locaties waren perfect voor deze projecten: goed zichtbaar en iets van de weg af.
De Bananenrepubliek
Vrijheidsbeelden
cultuuragenda
In januari 2018 droeg Scarabee de Renkumse internet-cultuuragenda ‘Cultuur in Renkum’ die zij tot stand had gebracht officieel over aan een nieuw geformeerd bestuur. Dit bestuur organiseert driemaandelijks een bijeenkomst op telkens een van de locaties van de 12 deelnemers. Het doel is om de werking, mogelijke verbeteringen en de PR te bespreken. Daaraan neemt ook Scarabee deel en in de zomer van 2019 vond deze bespreking in H29 plaats.
DokArt
Scarabee ondersteunde ook in 2019 de inleidingen bij de vertoning van documentaires onder de naam DokArt in het Filmhuis Oosterbeek. Twee ex-bestuursleden van Scarabee, Johanneke Sanders en Renee Lakerveld, programmeren de documentaires. In 2019 vonden 26 vertoningen met een inleiding plaats met totaal 1055 bezoekers.
Amvest
Projectontwikkelaar Amvest, eigenaar van De Hes, hield de eerste presentatie over de toekomst van het terrein (november 2018) in H29. Twee weken daarna werd een aantal presentaties over de mogelijkheden van het terrein aan een groep medewerkers van Amvest gehouden: We deden dat samen met onder anderen een lid van de Bekenstichting, dat de geschiedenis belichtte van de Slijpbeek die op het terrein loopt, en met de atelierstichting Slak. Deze organisatie lichtte de mogelijkheden van het bouwen van atelierwoningen op De Hes toe.
Scarabee en de pers
In 2019 werden de activiteiten van Scarabee opnieuw breed belicht in de pers. Zowel de huis-aan-huisbladen als de plaatselijke editie van De Gelderlander besteedden ruim aandacht aan onze activiteiten. Een enkele keer wisten we de landelijke pers te halen. Bijna gewoontegetrouw kwam Omroep Gelderland met radio en televisie langs bij de ArtBorneprojecten tijdens de Airborne wandeltocht.
Personalia
Het bestuur van Scarabee bestond in 2018 uit Lotte Menkman, voorzitter, Henk Meutgeert, secretaris en Wim Korteweg, penningmeester en twee aspirantbestuursleden. Anka Kresse verzorgt onze publicaties en (digitale) uitnodigingen. Een jury, bestaande uit Anka Kresse, Isabelle Bisseling Terry van Gurp en René Oudenhoven beoordeelde de 40 ArtBorne-inzendingen en vervolgens de vier ArtBorneschetsontwerpen.
Dank
Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers die ons werk mede mogelijk maakten. In het bijzonder bedanken wij de kunstenaars die gratis of met een zeer geringe vergoeding meewerkten aan onze activiteiten. Ook de bedrijven, instellingen en overheden die ons ondersteunden zijn we zeer erkentelijk.
Ideeën of meedoen?
Scarabee is een vrijwilligersorganisatie. We kunnen altijd hulp, in welke vorm dan ook, gebruiken. Bestuurslid of vrijwilliger worden of heeft u een bijzonder idee? Laat het ons weten en neem contact met ons op via
info@scarabee-art.nl